Ontmoet het bestuur! – External relations

Kun je iets vertellen over je (studie)achtergrond?
Ik kom van Nyenrode waar ik de Master in Management afgelopen februari heb afgerond, net zoals Sanne. Daarnaast heb ik de digital business & innovation track gevolgd. Ik heb ook de bachelor European Studies gevolgd aan de Haagse Hogeschool. Achteraf gezien maakt het niet uit wat voor studie achtergrond je doet, als je bestuurder wordt ga je met veel mensen samenwerken en ze ook zo nodig ondersteunen. Deze gedachte moet je enthousiast maken en motiveren om de beste versie van jezelf te zijn. Dus ik raad iedereen die deze gedachte heeft zeker aan om een bestuursjaar te doen.

Hoe ben je bij MAA gekomen?
Ik kwam voor het eerst in aanraking met de MAA op een event, de Amsterdam Commercial Night. Een vriendin van mij zat in die commissie en ik vond de MAA sfeer fantastisch. Daarnaast ben ik op LinkedIn benaderd om een bestuursjaar te doen en ik zei meteen ja.

Waarom ben je bij MAA gegaan?
Ik miste nog iets in mijn studieleven en dat was een bepaalde spannende leiderschapsrol krijgen. Het ging goed met mijn studie en ik had eigenlijk wel zin en tijd om een nieuw avontuur aan te gaan. Toen ik benaderd werd was ik dan ook meteen enthousiast. Ik heb uiteraard ook nog getwijfeld even. Maar met dit soort dingen moet je gewoon DOEN, GAAN! Want als je er eenmaal over nagedacht hebt en je doet het uiteindelijk niet, dan zal de spijt je blijven achtervolgen. Het MAA bestuursjaar is parttime en dat leek mij wel wat, vooral omdat ik in de soms saaie scriptie periode ging. Daarnaast vind ik het ook altijd leuk om nieuwe mensen te ontmoeten en ik wilde tegelijkertijd mijn leiderschaps-/management vaardigheden verder ontwikkelen. Dus het was een uitgelezen kans voor mij om mezelf te bewijzen.

Kan je ons vertellen over jouw rol binnen MAA?
Ik ben External Relations samen met Anne-Sophie en onze taken bestaan vooral uit het coördineren van commissies en het co-organiseren van de grootste evenementen, onderhouden van relaties met partners en nieuwe partners binnenhalen voor de target. Als externe partij zie je ons heel vaak, want we zijn nauw betrokken met de events en tegelijkertijd zijn we de contactpersonen voor de bedrijven.

Wat zijn jouw leukste bestuurstaken?
Zeker wel het coördineren van de commissies en de events die we uiteindelijk neerzetten. Het is zo gaaf als je samen met de commissie bloed, zweet en tranen in het organiseren van zo’n event hebt gestopt en dan uiteindelijk het resultaat ziet. Als je dan merkt dat veel studenten en bedrijven tevreden zijn met het evenement, dan leef ik helemaal op.

Wat heb je tot nu toe geleerd door deel te nemen aan MAA?
Ik heb geleerd dat falen een belangrijk onderdeel is van je ontwikkeling. Niemand is perfect en iedereen maakt wel eens fouten. Mits je blijft reflecteren en kijken hoe je het de volgende keer beter kan doen, dan is op je bek gaan simpelweg de beste manier om snel te kunnen groeien in welke rol dan ook. Het kunnen en durven falen is toch wel een van de waardevolste dingen die ik bij de MAA heb geleerd en ik hoor veel soortgelijke geluiden komen van gerespecteerde business leaders die vooral daarmee zulke sterke ontwikkelingen hebben doorgemaakt. Daar moet ik wel bij zeggen dat de MAA een omgeving is waar falen ook mag en zelfs wordt gestimuleerd en dat is uiteraard niet bij alle organisaties aan de orde.

Wat vind je het meest waardevol aan de MAA ervaring?
Veel balletjes tegelijk hoog houden en beter kunnen omgaan met druk is wat je vooral leert met zo’n parttime bestuursjaar. In het begin is dat spannend, maar later ben je er veel rustiger onder. Je staat er namelijk nooit alleen voor, ook al is iets jouw verantwoordelijkheid. Het leren omgaan met druk en stress en verschillende periodes van drukte is heel waardevol, want je kunt het overal gebruiken later.

Hoe is het om MAA met je studie te combineren?
Het is veel, maar dat is nu juist de challenge. Het leek mij saai om alleen een scriptie te schrijven dus deze uitdaging kwam als geroepen. In het begin dacht ik: “waar ben ik aan begonnen?” En ook ga je af en toe aan jezelf twijfelen. Maar als je gewoon je deadlines haalt van je studie en de MAA ook gewoon prima blijkt te lopen, dan ebt die twijfel vanzelf weg en voel je dat je de juiste keuze hebt gemaakt. Ik zou zeggen, pak die kans als het op je pad komt. En pak die kans vooral als mensen om je heen zeggen dat het niks voor je is of dat je het niet aan kunt, want de kans is heel groot dat ze ongelijk hebben.

Wat was tot nu toe het leukste moment van het afgelopen jaar?
De reis naar Berlijn vond ik het leukste moment van het jaar, we waren zo’n hechte groep en hadden enorm leuke bedrijven bezocht. Dus zeker een hoogtepuntje. Maar ik heb ook enorm genoten van de drie grote evenementen die we hebben georganiseerd!

Zou je het nog een keer doen als het kon?
Ja, dit is zonder enige twijfel mijn meest leerzame jaar tot nu toe dus dat had ik niet willen missen!

Hoe ziet de toekomst er voor jou uit na MAA?
Ik ben aan het solliciteren voor traineeships, het liefst om me meer te kunnen verdiepen in de IT wereld. Als ik eenmaal daar meer van weet, wil ik met nieuwe technologieën of systemen het verschil maken in de duurzaamheidssector.