Interview oud student consultant | #1 Carmen

Benieuwd naar hoe oud student consultants terugkijken op hun tijd bij IRP? Vandaag lees je het eerste interview uit een serie interviews met consultants die ieder een ander perspectief hebben op wat IRP is. Elk met een ander verhaal, leuke quotes en tips voor aankomende sollicitanten!
Ons eerste interview is met Carmen. Carmen was afgelopen jaar naast student consultant ook een van de twee bestuursleden Externe Betrekkingen bij IRP.

Kun je iets vertellen over je (studie)achtergrond?
Ik heb een Bachelor Bestuurs-en Organisatiewetenschap gedaan aan de VU en daarna (tijdens mijn IRP jaar) de Business Administration master in de richting Leadership and Management gedaan aan de UvA.

Hoe ben je bij het IRP gekomen?
Via mijn huisgenootje, die had twee jaar voor mij meegedaan aan het IRP naar Mexico. Zij kwam altijd met onwijs enthousiaste verhalen thuis en heeft mij met dit enthousiasme aangestoken.

Waarom ben je bij het IRP gegaan?
Ik wilde heel graag nog een keer een bestuursjaar doen, en toen ik achter het bestaan van het IRP kwam wist ik meteen dat dit perfect bij mij zou passen. Dit komt vooral door de veelzijdigheid van het project (sales, consultancy, reizen). Je kan je echt op heel veel verschillende vlakken ontwikkelen en daarnaast creëer je een hele hechte nieuwe vriendengroep, omdat je het hele jaar keihard met elkaar naar die mooie reis toewerkt.

Kan je ons vertellen over jouw rol binnen het IRP?
Ik was bestuurslid Externe Betrekkingen. Het is de taak van EB om te zorgen dat alle opdrachten op tijd worden binnen gehaald. Mijn verantwoordelijkheid was het begeleiden van het hele acquisitieproces, waarbij ik vaak mee ging naar afspraken en nauw betrokken was bij het schrijven van alle onderzoeksvoorstellen. Omdat de acquisitie een groot deel van het project beslaat deelde ik mijn functie met Milou. Daarnaast ben je als bestuurslid ook student consultant, dus was ik ook onderdeel van de groep van 18 student consultants waarmee je op reis gaat en het onderzoek uitvoert.

Wat heb je allemaal geleerd door deel te nemen aan het IRP?
Echt enorm veel! Eigenlijk ben je met zijn achttienen een soort eigen bedrijf aan het runnen. Alles moet je met elkaar managen, en dat is geweldig. Voorbeelden zijn: hoe gaan we bedrijven benaderen, en hoe zorgen we dat we met elkaar gemotiveerd blijven om dit te doen? Hoe gaan we de reis inrichten en hoe tillen we elkaar in deze dingen naar een hoger niveau? Doordat je met veel verschillende mensen werkt leer je enorm veel van elkaar. Daarnaast krijg je veel trainingen van vette bedrijven zoals PwC en ING, waar je ook veel van leert. Voorbeelden van skills zijn samenwerking, sales, internationale business ervaring, en vooral ook veel netwerken. Overall ben je, in wat voor stadium je je dan ook bevindt (baan, werkzoekend, studerend), na dit jaar in staat om je als professional op te stellen naar bedrijven toe, wat enorm waardevol is.

Hoe was het om op reis te gaan?
Echt fantastisch. Het hele jaar heb je ernaartoe gewerkt en dan gaat het ineens echt gebeuren. Door de week doe je ontzettend gave dingen voor je onderzoek; je doet veel interviews, ziet veel bedrijven van binnen, wordt meegenomen uit lunchen of dineren, en ‘s avonds sta je ineens op een bizarre rooftop. Het is echt de perfecte combinatie tussen het leren kennen van de cultuur, werken, fun, en vooral super hard genieten met elkaar. Het is een ervaring voor het leven.

Hoe was het om onderzoek te doen in het buitenland?
Geweldig. Doordat je namelijk veel meer met locals spreekt en optrekt dan wanneer je normaal gaat reizen, leer je de cultuur veel sneller en beter kennen. Je spreekt met jong, oud, onder-en bovenaan de ladder. Daarnaast wordt elk onderzoeksgroepje begeleid door lokale studenten (co-mates). Zij helpen de taal- en cultuurbarrière te overbruggen en omdat je zo innig samenwerkt bouw je best een goede band met ze op. Met een aantal hebben wij nog steeds contact!

Kwam er een specifiek resultaat uit je opdracht?
Er komt uit elk onderzoek een mooi, uitgebreid en professioneel eindrapport. Hoe specifiek het resultaat is verschilt per opdracht. Bij mijn opdracht was het resultaat meer een culturele schets met een bijbehorend advies, maar bij een ander onderzoek ging het echt om een toetredingsvraagstuk dat beantwoord kon worden met ja (China wel toetreden) of nee (China niet toetreden). Dit hangt natuurlijk af van een heleboel factoren die daar allemaal zijn onderzocht en getoetst. Dit grote onderscheid in onderzoeken maakt het project juist heel leuk.

Hoe waardevol vind je de internationale business ervaring die je hebt opgedaan?
Heel waardevol. Je duikt helemaal in een andere cultuur, leert heel goed verschillende bedrijven en bedrijfsstructuren kennen en leert je professioneel opstellen. Je bent echt een consultant voor een maand. Daarnaast kom je bij heel veel bedrijven daar makkelijk binnen juist omdat je student bent. Tevens is het heel goed voor je wereldwijde netwerk.

Hoe was het om het IRP met je studie te combineren?
Dat is best hard werken. Maar als ik naar mijzelf kijk hebben beide (studie en IRP) elkaar versterkt. Je leert door dingen te combineren namelijk veel beter plannen, prioriteiten stellen en efficient werken. Uiteindelijk heb ik mijn master afgerond in dit jaar en is het IRP ook top verlopen. Het chille vond ik ook dat je als groep veel aan elkaar hebt, denk bijvoorbeeld aan het helpen bij elkaars scripties (hoe zou jij die analyse doen? Wil je mijn inleiding eens doorlezen?). Daarnaast heb ik met mijn IRP maten uren zitten studeren, na een belshift bijvoorbeeld samen de bieb in. Er zijn overigens ook mensen die ervoor kiezen om bijvoorbeeld hun scriptie te schrijven als ze terug zijn. Het kan allemaal!

Wat was het leukste moment van het afgelopen jaar?
Naast de reis vond ik het mooiste moment toen we de laatste opdracht hadden binnen gehaald; zoveel euforie. Hier heb je het hele jaar keihard aan gewerkt en als het dan lukt is dat waanzinnig. We zijn op de UvA een feestje begonnen: veel mensen die toen geen belshift hadden werden ook opgetrommeld en de flessen bier gingen open. Overigens is het bij elke opdracht die wordt binnengehaald feest.

Zou je het nog een keer doen als het kon?
100%!

Hoe ziet de toekomst er voor jou uit na het IRP?
Ik start eind september met mijn management traineeship bij Randstad. Leuk om te weten trouwens: hier ben ik bij gekomen via een event van de MAA!

Heeft Carmen je overtuigd om te solliciteren voor de rol als student consultant? Klik hier om te solliciteren!