Interview bestuur | #1 Chairwoman Nina

Interesse in een bestuursjaar bij het International Research Project? In deze serie interviewen we de huidige bestuursleden om jou een kijkje te geven in hoe een bestuursjaar er nou precies aan toe gaat! We trappen vandaag af met onze Chairwoman Nina!

Kun je iets vertellen over je (studie)achtergrond?
Ja hoor dat kan ik wel. In de zomer van 2017 ben ik terwijl ik aan het werk was bij ARTIS gebeld dat ik mijn scriptie van de bachelor Media en Cultuur had gehaald. Gillend van blijdschap rende ik op mijn collega’s af, om er vervolgens achter te komen dat ik eigenlijk geen idee had wat ik nu met mijn leven wilde gaan doen. Ik heb toen nog een jaar als Floor Manager bij ARTIS en een half jaar als Project Manager bij Queueup gewerkt om na te denken over mijn master. Nu doe ik de pre-master Beleid, Communicatie en Organisatie en ik wil volgend jaar de Master Bestuurskunde gaan doen. Voor de oplettende kijker: nee deze pre-master sluit inderdaad niet perfect aan bij mijn master. Maar met een IRP bestuursjaar op mijn CV hoop ik toch met vlag en wimpel door de selectie te komen!

Hoe ben je bij het IRP gekomen?
Een vriendin van mij is in 2018 met IRP naar Colombia geweest. De enthousiaste verhalen waarmee zij terugkwam maakte mij nogal nieuwsgierig. Daarnaast zat vorig jaar oud Media en Cultuur-naar Job in het bestuur. Zijn verhalen hebben mij destijds over de streep getrokken. –Een maand onderzoek doen in het buitenland + daarna nog een reis maken met de leuke mensen die je hebt leren kennen + een gigantisch netwerk opbouwen waarmee je na IRP zo aan de bak komt? Dat klonk wel fijn!

Waarom ben je bij het IRP gegaan?
Er zijn natuurlijke vele bestuursjaren waar je je voor op kan geven. Hetgeen wat IRP zo interessant maakt is dat je met een groep master studenten een maand naar het buitenland gaat om daar onderzoek te gaan doen voor een bedrijf. Hoe vaak krijg je daar nou de kans voor!? Daarnaast mag je als bestuur ook nog eens het land kiezen. Ik weet nog wel dat wij tijdens de bestuursvergadering unaniem hadden besloten dat het India zou worden, nou dat was wel een kippenvelmomentje hoor.

Kan je ons vertellen over jouw rol binnen het IRP?
Ik ben de voorzitter van het IRP. Dat betekent dat ik het project leid en ervoor zorg dat we op schema liggen. Zo leid ik zowel de bestuursvergaderingen als de vergaderingen met de student consultants, houd ik me bezig met het netwerk van IRP en drink ik veel bekers koffie (of bier) met mijn medebestuursleden om te kijken hoe het gaat.

Wat zijn jouw leukste bestuurstaken?
Ik vind het psychologische aspect van het managen heel leuk. Wie heeft wat nodig om alles uit zijn functie te halen? Dat werkt namelijk bij iedereen weer anders en ik vind dat heel interessant. Daarnaast vind ik het leuk om vanuit een helicopterview naar het project te kijken en zo het overzicht te houden. Dit doe ik door elke week de agenda te maken voor de bestuursvergadering.

Wat heb je tot nu toe geleerd door deel te nemen aan het IRP?
Ik heb geleerd om prioriteiten te stellen. Er moet soms veel gebeuren en het is mijn taak om te zorgen dat de belangrijke dingen eerst gebeuren. Daarnaast is er altijd wel wat te doen voor IRP. Ik heb daarom ook echt geleerd om mijn tijd efficiënt te verdelen, maar ook om te plannen. Ook was ik altijd een beetje onzeker over presenteren in het Engels, door mezelf voor IRP in het diepe te moeten gooien ben ik hier al veel zelfverzekerder over geworden.

Wat vind je het meest waardevol aan je IRP ervaring?
Het meest waardevolle moet denk ik nog komen, namelijk de reis! Maar zoals hierboven beschreven heb ik al een hoop geleerd van IRP en dat kan ik mijn hele leven meenemen. Daarnaast leg je een hoop lijntjes met interessante bedrijven, dit is natuurlijk super handig voor na mijn master.

Hoe is het om het IRP met je studie te combineren?
Naast IRP en mijn pre-master (die overigens wel deeltijd is, dus 20 uur) werk ik 20 uur per week bij Gemeente Amsterdam. En ja het is druk! Maar het is zeker haalbaar. Als bestuurslid staat er ongeveer 20 uur voor IRP, waarvan je 2x 4 uur per week een belshift leidt (tijdens de belshift kan je aan je bestuurstaken werken), 1x bestuursvergadering hebt en 1x per twee weken een student consultant vergadering hebt met zowel het bestuur als de 12 student consultants. Daarnaast zijn er natuurlijk heel veel leuke activiteiten. Wij hebben een activiteitencommissie die van alles organiseert EN we gaan in april een weekend weg, nu al zin in!

Wat was tot nu toe het leukste moment van het afgelopen jaar?
Ik heb twee leukste momenten. Het eerste moment was de landenkeuze. Ik vond het heel leuk en leerzaam om in alle landen van de wereld te duiken om zo te onderzoeken wat het land van bestemming zou worden. Het moment waarop we de keuze hadden gemaakt was echt zo leuk! Zoals ik eerder zei; een kippenvelmomentje ten top. Het tweede moment is het moment dat de groep compleet werd. De eerste maanden (Mei-November) ben je enkel als bestuur bezig met IRP. In november komen er 12 student consultants bij. Dan is de groep pas echt compleet. De voorbereidingen zitten erop en het project gaat echt beginnen!

Zou je het nog een keer doen als het kon?
Ja Absoluut! Je leert zo ontzettend veel in dit jaar en bouwt een enorm netwerk op. En dat alles samen met 18 gezellige ambitieuze master studenten.

Hoe ziet de toekomst er voor jou uit na het IRP?
Na India ga ik door naar Zuid-Afrika om daar lekker op safari te gaan. (Het moment dat ik dit aan het typen ben en denk aan de reizen die op de planning staan word ik helemaal hyped up!) Wanneer ik na mijn IRP avontuur weer op Nederlandse bodem ben beland start ik met mijn master en ga ik opzoek naar het mooiste fotoboek om al mijn India en Zuid-Afrika kiekjes in te bundelen!

Heeft Nina je helemaal enthousiast gemaakt voor de functie van Chair(wo)man? Solliciteer dan nu door je CV, motivatiebrief (in het Engels) en je resultaten van de 16 personalities personality test te mailen naar career-officer@ma-amsterdam.nl. Geef in je sollicitatie 2 functies aan waar je interesse in hebt! De sollicitaties vinden plaats van 21 april t/m 1 mei en het nieuwe bestuur wordt op 1 mei bekend gemaakt!