“Ik heb veel geleerd over sectoren waarvan ik niet eens wist dat ze bestonden”

Een serie interviews, bestaande uit 5 consultants die ieder een ander perspectief hebben op wat het IRP is. Elk met een ander verhaal, leuke quotes en tips voor aankomende sollicitanten. Ja, het is een longread. Maar wel een hele leuke!

Onze tweede interviewee is Jordi. Jordi was afgelopen jaar student consultant bij het IRP. Een salestijger die voor niemand bang is, vol met tips over hoe je een jaar als student consultant tot een succes maakt.

———————————————————————————————————————————————————————-

Kun je iets vertellen over je achtergrond?

Ik heb bedrijfskunde gestudeerd, richting Strategy, kom uit Hengelo en heb al 7 jaar gestudeerd. Jep. Ik ben begonnen op het HBO, heb een studie op de Erasmus universiteit geprobeerd, maar dat was niks voor mij. Toen heb ik besloten om naar Amsterdam te gaan.

Hoe ben je bij het IRP gekomen?

 Grappig genoeg via mijn broer. Mijn broer werd eerst gevraagd voor het IRP, maar dat ging vervolgens niet door. Toen ben ik er maar voor gegaan. Ik wilde stage lopen en wat naast mijn studie doen. Ik had nog niet veel praktische ervaring op mijn CV staan, dus het IRP combineren met mijn studie was ideaal.

Waarom ben je bij het IRP gegaan?

In eerste instantie dacht ik dat ik het puur en alleen zou doen voor het bouwen van mijn CV. Daarnaast wilde ik ook nog gaan reizen, dus dit was de ideale combinatie. Maar nu het klaar is kan ik zeggen dat ik ook nog consultancy skills en commissie ervaring heb opgedaan. Dat was erg waardevol.

Kan je ons vertellen over jouw rol binnen het IRP?

Ik ben nog steeds in de veronderstelling dat ik ben aangenomen vanwege mijn sales ervaring. Dat had ik al, en voor het IRP was dat ideaal, aangezien een groot deel van het jaar acquisitie gedaan moest worden. Dat was dus in eerste instantie de rol van student consultant in het algemeen: bedrijven bellen om het IRP te verkopen. Daarna kwam het consultancy gedeelte.

De sales ervaring heeft het voor mij heel erg makkelijk gemaakt om directe vragen te stellen en comfortabel te zijn om te bellen. Maar iedereen kan dat leren. Eigenlijk is het ook heel simpel: je pakt de telefoon op met als doel om bedrijven kennis te laten maken met het IRP, een gesprek te hebben met managers en het project te verkopen. Daar leer je zelf dan ook weer veel van.

 Ik vond het leuk, de acquisitie periode. Je belt altijd samen met een groepje, dus dat is gezellig. Er werd veel gelachen tijdens de belshifts. En, ik heb veel geleerd over sectoren waarvan ik niet eens wist dat ze bestonden. Ik weet nu wat leuke bedrijven zijn om voor te werken, en in wat voor sectoren ik graag zou willen werken later. Wat dat betreft heb ik best een mooi netwerk van bedrijven overgehouden aan het IRP. Dat had ik niet verwacht van tevoren, maar was zeker een leuke bijkomstigheid!

Wat heb je allemaal geleerd door deel te nemen aan het IRP?

Het inkoppertje: ik heb echt leren samenwerken. Ik ben erachter gekomen dat ik best een beetje intimiderend kon overkomen. Dat wist ik niet van mezelf. Gelukkig kreeg ik daar goede feedback over van alle anderen. Ik heb ook geleerd om intensief met anderen samen te werken. Dat was bijvoorbeeld op reis: je bent vaak met elkaar een dag op stap. Je zit de hele dag op elkaars lip. Je slaapt in dezelfde kamer en doet eigenlijk alles samen. Je MOET op goede voet liggen, want je bent non-stop met elkaar aan het werk.

Je denkt vaak dat je redelijk kunt reflecteren op jezelf en dat je levelt met anderen, maar soms blijk je dat helemaal niet te kunnen. Het IRP heeft ervoor gezorgd dat ik veel meer rekening hou met andere mensen. Op die manier functioneert het team beter.

Wat heb je geleerd van de andere student consultants?

Ik heb geleerd dat iedereen weer een andere aanpak heeft. Sommige mensen kunnen een stuk directer zijn dan anderen, en sommigen mensen voelen zich een beetje bezwaard om direct te zijn. En dat je ook gewoon heel vrolijk kunt zijn aan de telefoon! Annelies (student consultant, red.) belde fantastisch, heerlijk was dat om te zien.

Daarnaast heb ik uiteraard een paar goede vrienden overgehouden aan het afgelopen jaar.

Er zijn ook helemaal geen ruzies geweest. Dat was best wel bijzonder, want volgens mij is dat weleens anders geweest.Het was een groep die heel goed met elkaar kon, dat was leuk om te zien.

Hoe was het om op reis te gaan?

Ik vond het best wel spannend. Het was mijn eerste keer buiten Europa. Maar het bleek heel natuurlijk te gaan. Ik had een cultuurshock verwacht, maar dat viel wel mee uiteindelijk. In tegenstelling tot andere groepjes had ik een sales project samen met mijn groepje. we hebben van tevoren naar ervaringen gevraagd van de gebruikers van het product in Nederland en zijn toen online gaan proberen om afspraken te maken in Colombia. Via LinkedIn bijvoorbeeld. Het was erg grappig om te zien dat er echt een verschil is in hoe men daar werkt en hoe men in Nederland werkt. Er gaat bijvoorbeeld veel meer via WhatsApp, in plaats van e-mail. In samenwerking met de co-mates, de studenten daar die ons hielpen, zijn we gewoon naar de bedrijven in de sector toe gegaan.

We zaten zo met de directeur om tafel, zonder van tevoren een afspraak te hebben gemaakt, geweldig.

Kwam er een specifiek resultaat uit je opdracht?

De opdrachtgever wilde potentiële bedrijven in kaart brengen die zijn product wilde kopen, zodat ze een idee zouden hebben of ze de markt moesten gaan betreden of niet. Dat hebben wij voor ze in kaart gebracht. Er zijn zelfs twee potentiële opdrachtgevers uit ons onderzoek naar voren gekomen. Het is leuk dat we daadwerkelijk met een praktische oplossing voor onze vraag hebben kunnen komen.

Hoe waardevol is het om internationale business ervaring te hebben?

Ontzettend belangrijk. Dat merk ik ook met solliciteren. internationale business ervaring is een van de belangrijkste dingen die je op je CV kan hebben. Het is een soort van stage.

Heb je een specifiek voorbeeld waarin je hebt gemerkt dat het belangrijk is?

Ik had laatst contact met Ormit, een bedrijf dat traineeships verzorgt en trainingen geeft. Ik kreeg van ze te horen dat veel bedrijven een checklist hebben om een CV selectie door te komen. Doing business abroad en het om kunnen gaan met culturele verschillen staat heel vaak op die lijst. In die zin is het dus bijzonder leerzaam om aan het IRP deel te nemen.

Hoe was het om het IRP met je studie te combineren?

Heel goed te doen. Ik werkte zelfs 10 tot 15 uur per week naast het IRP en mijn studie. Alleen mijn sociale leven kwam er af en toe onder te lijden. Althans, het is te doen, maar op het bier drinken moet wel ietwat geminderd worden, haha.

Daarnaast heb ik dus mijn scriptie gehaald. Sommigen anderen hebben ervoor gekozen om te focussen op een paar vakken, en hadden daarom wat meer tijd, maar daar kun je zelf een keuze in maken.

Wat heb je gestudeerd en wat had dat voor invloed op het IRP?

Ik heb een keer wat geleerd bij een vak over Mergers and Acquisition waardoor ik bijna iemand over heb kunnen halen om te investeren in Colombia. Het is bizar om te zien hoeveel je kunt bereiken in een telefoongesprek. Als je alles weet van een bepaalde sector kun je iemand heel gemakkelijk overtuigen.

Daarnaast heb ik bij mijn studie theoretisch geleerd om een goede bedrijfsstrategie te verzinnen. Dat kan ook handig zijn in een jaar IRP.

Wat was het leukste moment van het afgelopen jaar?

Ik denk dat dat het moment was dat ik hoorde dat ik student consultant werd. Dat was fantastisch. Toen Pepita (bestuurslid, red.) me belde zei ik: ik kan je wel een zoen geven!

Het was alles bij elkaar, het hele project. Het was zo lachen, alsof je voor het eerst bij een studentenvereniging gaat: veel gezelligheid. Maar ook veel serieuze dingen, gefocust op het bouwen van carrière en dingen leren. Je wordt letterlijk meegenomen in het hele proces. En dan moest de reis nog komen. Dat was ook heel gaaf. Van de ups naar de downs. Dan weer een goeie borrel, dan weer een meeting. Elke dag was je productief bezig. Een geweldige manier van werken.

Zou je het nog een keer doen als het kon?

Ja. Lachend. Als er een bedrijf was die dit als business deed als werk/business development zou ik direct solliciteren, en concurreren met alle andere International Research Projecten.

Hoe ziet de toekomst er voor jou uit na het IRP?

Solliciteren. Dat ik het IRP heb gedaan zorgt ervoor dat ik een klasse hoger kan kijken bij bepaalde functies. Ik hoop op een rooskleurige toekomst. Ik ben in heel veel geïnteresseerd, dus dat komt vast goed. Je moet ergens beginnen.