“Het is echt een allround experience waarbij persoonlijke ontwikkeling, praktische kennis en internationale ervaring centraal staan.”

Een serie interviews, bestaande uit 3 consultants die ieder een ander perspectief hebben op wat het IRP is. Elk met een ander verhaal, leuke quotes en tips voor aankomende sollicitanten. Ja, het is een longread. Maar wel een hele leuke!

Onze derde interviewee is Anne. Anne was afgelopen jaar student consultant bij het IRP. Ze vertelt over opgroeien in Zuid-Amerika, de invloed van taal op het IRP, en waarom iedereen moet solliciteren voor de positie van student consultant.

———————————————————————————————————————————————————————-

Hoi Anne. Jij bent dus IRP lid geweest.

Ja. Supertrots lid, haha!

Hoe ben je bij het IRP terecht gekomen?

Op de introductiedag van mijn master zag ik een hele grote poster van het IRP. Het project sprak me direct erg aan, mede omdat ik in Zuid Amerika ben opgegroeid, en het project in Colombia was. Het was voor mij een mooie kans om terug naar dat continent te gaan. Niet alleen om lol te maken, maar ook om iets nuttigs te doen.

Had je twijfels over het IRP voordat je eraan begon?

Ik hoopte dat het niet te lastig zou worden om het project met mijn studie te combineren. Maar uiteindelijk heb ik alles netjes gehaald. Daarnaast hoop je natuurlijk dat je klikt met de mensen in de groep. Zeker tijdens de maand in het buitenland is het belangrijk dat je goed met elkaar op kunt schieten. Je bent immers 24/7 met je groepje. Gelukkig kwam ook dat helemaal goed.

Je werd aangenomen als student consultant, hoe ging dat vervolgens?

Het bestuur had een leuk introductiegesprek bedacht op de eerste avond waardoor we iedereen konden leren kennen. Daarna hadden we in de kick-off periode een hoop trainingen op het gebied van consultancy en sales. Hierdoor breng je al best veel tijd met elkaar door. Zeker omdat je het vaak combineert met uit eten gaan en borrelen. Op die manier leer je elkaar snel kennen.

Wat heb je allemaal gedaan bij het IRP?

Als student consultant ben je in eerste instantie bezig met sales en het acquisitieproces om de onderzoeksprojecten binnen te halen. Dat houdt in dat je heel veel belt met elkaar en met verschillende bedrijven. Ook plan je brainstormsessies in met andere student consultants om te kijken hoe je het proces van acquisitie beter aan kunt pakken. Vragen als: ‘hebben we nog waardevolle contacten in ons eigen netwerk, waar we misschien nog via via iets aan hebben?’ komen vaak naar voren. Daarna begint het onderzoek zelf en ga je op reis.

Hoe heb je het multidisciplinaire karakter van het project ervaren?

Het heeft meerwaarde dat iedereen een andere studieachtergrond heeft. Het maakt het leuk om nieuwe mensen te leren kennen. Zelf ben ik opgegroeid in een internationaal milieu, en sommigen waren bijvoorbeeld minder comfortabel met de Spaanse of Engelse taal. iedereen helpt elkaar hiermee, dat was mooi om te zien.

Je bent opgegroeid in Zuid-Amerika, spreek je vloeiend spaans?

Ja. Of nouja, zet me een maandje in Colombia en ik spreek weer vloeiend Spaans. We hadden in de groep vier of vijf mensen die Spaans spreken. Toen de rest van de groep Spaanse les ging volgen, gingen wij met zijn vieren of vijven borrelen met elkaar en gingen we samen de taal oefenen. Er was één persoon die echt vloeiend Spaans sprak. Dat hielp ons enorm.

Is het nodig om de taal te spreken van het land waarin je onderzoek doet?

Nee, absoluut niet. Sommige groepjes hadden iemand die Spaans sprak maar er waren ook een paar groepjes waar niemand Spaans sprak. Die zijn er ook uitgekomen. Echter, het kan wel helpen bij bepaalde interviews. In principe hebben we met co-mates gewerkt, universitaire studenten uit Colombia. Zij hebben ons geholpen met het begrijpen van de cultuur en mogelijke taalbarrières. Ondanks dat kom je nog steeds grappige situaties tegen. Bijvoorbeeld tijdens ons eerste interview. We hadden onszelf voorgesteld en een kort praatje gehouden. Toen zei iemand uit ons groepje: “he jongens, zullen we beginnen?” De Colombianen keken ons vervolgens raar aan en zeiden: “Ho eens, we zijn in Colombia. We moeten wel echt een langer introductiepraatje houden dan dit..”

Dus ondanks dat je in Zuid-Amerika bent opgegroeid heb je toch een unieke ervaring gehad?

Ja, absoluut! Ik heb in de Dominicaanse Republiek, Venezuela en de Verenigde Staten gewoond. Echter, op het moment dat je naar een land afreist en je doel business is, ervaar je het toch op een andere manier. Anders dan wanneer je ergens op vakantie gaat, of gaat rondreizen.

Wat heb je geleerd van  een jaar IRP?

Ik had nog niet zo’n goed beeld van wat consultancy precies inhield. Dus daar heb ik veel over geleerd. Ook deed ik onderzoek over een onderwerp waar ik nog niet eerder mee te maken heb gehad.

Daarnaast heb ik ook veel geleerd van de sales en acquisitie. Het is best spannend om belangrijke mensen te bellen van een bedrijf waar je het project aan moet pitchen. Gelukkig hebben we hier een hoop trainingen voor gehad. Tot slot heb ik veel geleerd over groepsdynamiek. Elke groep is anders, en de manier van samenwerken moet per groep bekeken en gefinetuned worden.

Hoe zorg je dat je met een team goed kan samenwerken?

Door jezelf zo open mogelijk op te stellen en eerlijk te zijn over je verwachtingen. Als je weet dat er bepaalde knelpunten zijn, dan stel je elkaar hiervan op de hoogte. Met goede communicatie bespaar je jezelf een hoop problemen.

Heb je gevoel dat je praktische kennis hebt opgedaan?

Absoluut. Dat begon al met de trainingen die we hebben gevolgd afgelopen jaar. We hadden specifieke consultancy trainingen, maar bijvoorbeeld ook een training over strategie. Je kunt echt zien hoe de theorieën die je leert in de collegezaal toegepast kunnen worden in de praktijk. Dat is leerzaam.

Wat vond je van de onderzoeksmaand?

Geweldig. Het was even wennen dat je met twee mensen slaapt, eet, werkt, woont en drinkt. Je doet alles met elkaar. Het is belangrijk dat je er positief in staat en dat je er zin in hebt. Gelukkig was dat in onze groep bij alle 18 het geval! Toen we op locatie waren zijn we op interviews gegaan en zijn we gaan netwerken om mensen te vinden die we konden interviewen. Daarnaast zijn we in Bogota en Medellin geweest. Het was leuk om verschillende  indrukken van Colombia op te kunnen doen.

We deden onderzoek voor een bedrijf in de spoorwegindustrie die enkel engineers in hun bedrijf hebben werken. Ze wilden een onderzoek laten uitvoeren door mensen met een achtergrond in bedrijfskunde. Onze onderzoeksvraag was: hoe kun je vervoer efficiënter maken door middel van het gebruik van big data? Hier wist ik niets vanaf. Het was erg interessant om dit in Colombia uit te voeren, omdat het per stad verschillend is hoe het openbaar vervoer is ingestoken. Er was niet zoveel informatie te vinden op het internet, dus we hebben geprobeerd zoveel mogelijk mensen te spreken. Uiteindelijk hebben we een heel breed spectrum aan mensen gesproken.

Waarom zouden mensen volgens jou moeten solliciteren voor het IRP?

Het onderwijssysteem van de universiteit is gericht op de theorie, terwijl veel studenten het zien als een voorbereiding op het werkende leven. Het IRP speelt daarop in door naast je studie een ontzettend praktisch project aan te bieden. Daarnaast is het een sociale ervaring en staat het goed op je cv.  Het is echt een allround experience waarbij persoonlijke ontwikkeling, praktische kennis en internationale ervaring centraal staan. Zeker als je nog niet zoveel werkervaring hebt opgedaan of stages hebt gelopen, is dit een manier om praktische ervaring op te doen. Ik zou het echt iedereen aanraden.

Heb je nog tips voor aankomende student consultants?

Houd de moed er in als je denkt: hoe gaan we de opdrachten op tijd binnenhalen?

Elk jaar is het gelukt en ons is het afgelopen jaar ook weer gelukt. Je wordt, naarmate de tijd vordert , steeds zekerder in je omgang met mensen uit het bedrijfsleven en je salespitch. Gebruik elkaars kennis om je skills te verbeteren en met elkaar te brainstormen over de beste aanpak van het acquisitieproces.

Ter afsluiting: heb je bijzondere momenten meegemaakt tijdens de reis?

Tijdens ons sluitingsweekend kwamen we weer bij elkaar, na vier weken onderzoek. Sommige student consultants hadden elkaar tussendoor kunnen zien, maar anderen hadden elkaar vier weken niet gezien. Het was een ontzettend leuk weekend. We zijn een heel weekend alleen maar samen geweest en op zondagmiddag moesten we afscheid nemen van de hele groep. Toen heeft bij de helft van de groep gehuild. Je voelde de spanning al opbouwen. Veel mensen hadden het over het afscheid, gedurende het weekend. Op het exacte moment van afscheid zaten we in een kring. We vroegen elkaar: “wat was jouw mooiste moment?” Iedereen was in tranen. Niet omdat je elkaar niet meer gaat zien, maar omdat dit het moment is waarop het hele jaar binnendringt. Het is hard werken geweest en je maakt veel met elkaar mee, gedurende het jaar. Dat was een heel bijzonder moment voor mij.

———————————————————————————————————————————————————————-

Wil jij ook student consultant worden? Meld je dan nu aan via de volgende link: https://www.ma-amsterdam.nl/irp-vacancies/signup/